LIVE TEXT | Război în Ucraina. 30 de rachete lansate de ruși asupra Ucrainei. ''Teroarea'' rusă nu va putea fi oprită decât cu armele, afirmă Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. 30 de rachete lansate de ruși asupra Ucrainei. ''Teroarea'' rusă nu va putea fi oprită decât cu armele, afirmă Zelenski

Este a 325-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că "teroarea" rusă nu va putea fi oprită decât cu armele. Rușii au lansat sâmbătă 30 de rachete asupra ucrainenilor.

FOTO EPA EFE

UPDATE 05:10 Liderul grupării Wagner a postat un video în care susține că a cucerit Soldar, în timp ce ucrainenii spun că luptele continuă

Yevgeny Prigozhin, liderul Wagner, a postat sâmbătă un video în care susținea că a vizitat Soledar după ce a fost cucerit de mercenarii Wagner. Conducerea de la Kiev contestă această afirmație.

„Soledar a fost preluat în două săptămâni. Soledar a fost strâns de ghearele noastre și apoi a fost împărțit în părți. Nu poți mânca un elefant dintr-o dată, așa cum se spune. Trebuie să-l tăi în mai multe părți.”, a spus Prigozhin.

UPDATE 04:00 30 de rachete rusești lansate asupra Ucrainei sâmbătă, dintre care 20 au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană

Volodimir Zelenski a transmis, în timpul mesajului adresat națiunii, că rușii au lansat sâmbătă 30 de rachete, dintre care 20 au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană. Liderul ucrainean a precizat că ruscismul trebuie oprit, așa cum și nazismul a fost oprit de lumea liberă.

"Voi începe acest discurs fără un salut. Şi vreau să fiu auzit de acei oameni – nu doar de liderii politici – care încă ezită dacă merită să furnizeze Ucrainei armele care ne vor ajuta să învingem statul terorist în acest an. Rusia a lansat un alt atac cu rachete asupra oraşelor ucrainene. Kiev, Harkov, Odesa, Krîvoi Roig, Dnepr, Viniţia, Ladijin, Burştin, regiunea Lvov, Hmelniţki şi alte oraşe au fost ţinte ale teroriştilor.

Ţintele civile sunt peste tot! În oraşul Dnepr, o clădire de locuinţe a fost distrusă în acest atac rus. O clădire obişnuită cu nouă etaje, aşa cum există destul de multe în diferite oraşe din Europa Centrală şi de Est. Toate etajele acestei clădiri – de la al doilea până la al nouălea – au fost distruse de explozia unei rachete ruseşti. S-au putut salva zeci de oameni – răniţi, traumatizaţi, li se oferă îngrijiri. Printre ei se numără şi copii, cea mai mică fetiţă are trei ani. Şi acestea sunt cifre pentru moment. Echipele de intervenţie vor lucra pe tot parcursul nopţii. Nu se ştie deocamdată câţi oameni sunt sub dărâmături. Din păcate, numărul morţilor creşte cu fiecare oră...Condoleanţe rudelor şi prietenilor", a spus Zelenski, relatează news.ro .

UPDATE 02:00 Cel puţin 9 morţi şi 60 de răniţi într-un atac asupra unui imobil de locuinţe din Dnipro

Cel puţin nouă persoane au fost ucise şi alte 60 au fost rănite într-un atac cu rachete ruseşti care au lovit sâmbătă un bloc înalt de apartamente din oraşul Dnipro, potrivit autorităţile locale, informează dpa.

Printre răniţi s-au aflat şi 12 copii şi au fost distruse 72 de apartamente, a scris pe Telegram Valentin Reznicenko, şeful administraţiei militare regionale Dnipropetrovsk, în timp ce salvatorii scoteau oameni de sub dărâmăturile clădirii parţial prăbuşite.

Locuitorii prinşi sub dărâmături îşi semnalau prezenţa cu lanternele telefoanelor mobile, potrivit presei ucrainene.

Biroul preşedintelui Ucrainei a publicat fotografii şi înregistrări video ale clădirii lovite. Şeful biroului prezidenţial, Andrii Yermak, şi-a exprimat furia:"Ruşii sunt terorişti, vor fi pedepsiţi pentru tot. Toţi, fără excepţie", relatează Agerpres.

UPDATE 00:00 În Republica Moldova au fost găsite resturi de rachetă dupa atacurile ruseşti asupra Ucrainei

Republica Moldova a anunţat sâmbătă că au fost găsite resturi de rachetă pe teritoriul său după un nou val de atacuri ruseşti asupra Ucrainei, condamnând aceste atacuri, relatează AFP.

"Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei a afectat din nou Moldova", a scris pe Twitter preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, postând în mesajul său fotografii de la faţa locului. "Poliţia de frontieră a găsit fragmente de rachetă în apropierea satului Larga, în nordul Moldovei. Condamnăm ferm atacurile violente de astăzi", se arată în mesaj, potrivit Agerpres.

Rusia a tras sâmbătă mai multe rachete asupra unor infrastructuri-cheie la Kiev, dar şi asupra unor oraşe din alte regiuni ale Ucrainei, potrivit unor responsabili ucraineni, în timp ce incertitudinea se menţine cu privire la soarta oraşului Soledar (est), pe care Moscova susţine că l-a "eliberat" după o bătălie dură.

''Teroarea'' rusă nu va putea fi oprită decât cu armele, afirmă Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că "teroarea" rusă nu va putea fi oprită decât cu armele, după ce un bloc de locuinţe din estul Ucrainei şi infrastructura energetică din multe regiuni au fost lovite în cursul unui nou val de atacuri, relatează Agerpres.

"Rusia a lansat un alt atac masiv cu rachete asupra oraşelor ucrainene (...) Este posibil să înceteze teroarea rusă? Da, este posibil. O putem face altfel decât pe câmpul de luptă în Ucraina? Din păcate, nu", a spus preşedintele Zelenski în mesajul său zilnic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 VIDEO Imagini greu de privit cu patronul chinez și angajații săi africani...

4 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene

5 Rusia, oameni buni...